1.2.5.2 Pankreas

Pankreas (bukspyttkjertelen) er den andre store kjertelen vi finner i nær tilknytning til tarmen, og, som leveren, tømmer den sitt innhold i duodenum (fig. 16).

Pankreas er både en endokrin og eksokrin kjertel. Den endokrine delen består av Langerhanske øyer som sekrerer insulin og glukagon til blodbanen. Disse fordeles til hele kroppen og regulerer blant annet blodsukkernivået (se endokrinologi).

Den eksokrine delen av pankreas består av ansamlinger av acinarceller som skiller ut over én liter bukspytt per døgn via en utførselskanal som ledes til duodenum. Bukspytt inneholder bikarbonat (HCO3-, som nøytraliserer syren i tarminnholdet fra magesekken, og beskytter med dette mot etseskader) og en rekke nedbrytingsenzymer som blant annet bryter ned karbohydrater, fett og proteiner til enkle komponenter som kan absorberes i tarmen.  

Pancreas skiller ut disse viktige enzymene:

Amylase – enzym som spalter karbohydrater 

Lipase – enzym som bryter ned fett (spalter triglyserider) 

Proteaser – ulike enzymer som spalter proteiner (de to viktigste proteasene er trypsinogen og kymotrypsinogen, som aktiveres til trypsin og kymotrypsin i tarmen) 

Samtlige av disse enzymene er inaktive (ellers ville de ha brutt ned pankreas lenge før de ble sekrert). Men i tarmens lumen blir de aktiverte, og kan utføre sine oppgaver med å bryte ned proteiner.

Fig.16 Pankreas